Elkészítési idő: 45 perc Nehézségi foka: egyszerű Árkategória: közepesen olcsó
Tejbegrízes süti hozzávalók:
Világos piskótához:
2x3 tojás 2x3 ek liszt 2x3 ek cukor 2x1 ek olaj 2x1 ek tej
Kakaós piskótához:
3 tojás 3 ek cukor 2 ek liszt 1 ek kakaó 1 ek olaj 1 ek tej
Krémhez:
7.5 dl tej 6 púpozott ek búzadara 5-6 ek cukor (ízlés szerint több-kevesebb) 25 dkg margarin 2 cs vaníliás cukor
1 nagy citrom leve és héja
Csokimázhoz:
16 ek porcukor 2 ek kakaó 7-8 ek tej/víz 2 ek olaj
Tejbegrízes süti elkészítése:
Piskóta elkészítése: A piskótákat külön-külön megsütjük. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 3 kanál cukorral 1 ek olajjal és 1 ek tejjel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, és kicsit keverjük még. Kanállal lágyan hozzákeverjük a tojásfehérjét.
Előmelegített sütőben a legnagyobb lángon 5 percig, utána csökkentve a hőt, tűpróbáig sütjük. A kakaós piskóta elkészítése ugyanez, csak 2 ek liszttel és 1 ek kakaóval készítjük.
Krém elkészítése: A tejből, cukorból búzadara hozzáadásával sűrű tejbedarát csinálunk. Miután kihűlt, hozzákeverjük a habosra felvert margarint a citrom héjával, és levével, meg a vaníliás cukorral együtt.
Összeállitás: Egy világos lap, rá krém. Kakaós lap, rá krém. Végül befedjük az utolsó világos lappal. Ezután bevonjuk a csokimázzal.
Csokimáz elkészítése: Egy tűzálló tálba kimérjük a porcukrot, a kakaót az olajjal és a tejjel együtt. Feltesszük a tűzre, és forraljuk. Elég, ha gyöngyözik csak. Egyből a süteményre öntjük.
Miután a csokimáz megdermedt (hűtőben kb. 10-15 perc) azonnal szeletelhetjük, de mint a legtöbb sütemény, másnapra az ízek jobban összeérnek, és szebben szeletelhető.
Megjegyzés: Valami olyasmit szerettem volna készíteni, ami aznap fogyasztható. Így esett a választásom valami piskótafélére. Miközben a szekrényben puding után kutakodtam, a kezembe akadt a búzadara. És ekkor ugrott be az ötlet, hogy tejbegrízes krémmel töltsem meg. Ami szerintem/szerintünk nagyon finom lett. Időközben tovább gondoltam... és legközelebb négy lapból, két világos, két kakaóssal készítem. És a két kakaós közé ami középre fog kerülni: valami pikánsabb, vagy házi baracklekvárt fogok tölteni. Így lesz majd egy (majdnem) hamis mézes zserbó...
A recept mentéséhez be kell jelentkezned! Ha még nem regisztráltál akkor azt itt megteheted:regisztráció, vagy ha be szeretnél jelentkezni azt itt megteheted:belépés