Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi foka: egyszerű
Árkategória: olcsó
Sült karfiol másként... hozzávalók:
1.5 kg karfiol
6 evőkanál sótlan vaj
5 teáskanál só
75 gramm mogyoróhagyma
75 gramm gomba
3 teáskanál fokhagyma darálva
1 evőkanál darált friss zsálya
250 gramm liszt
kakukkfű
600 ml tej
frissen őrölt fekete bors
60 gramm kukoricakeményítő
2 kanál darált fokhagyma
2 teáskanál darált hagyma
2 teáskanál paprika
3 felvert tojás
olaj
friss petrezselyem
Sült karfiol másként... elkészítése:
A karfiolt felszeleteljük( 1.5-2 cm szeletek ), vigyázva, hogy ne essenek szét. Közepes hőmérsékletű vízben ( enyhén sós ) kb. 4-5 öt percig főzzük.Vigyázzunk, hogy kissé szilárdak maradjanak még mindig. Itassuk fel papírszalvétával a vizet róla.
Pár darabot szedjünk szét rózsáira és főzzük kb. 2-3 percig. ( ezek már könnyen törhetőek legyenek villával )
Egy serpenyőben vajat olvasztunk.Mehet bele a mogyoróhagyma, fokhagyma. Kb. 1-2 percig így sütjük.
Adjuk hozzá a gombát, zsályát, kakukkfüvet és 1 teáskanál sót, és főzzük addig, amíg a gombák meg nem "fonnyad" kicsit, kb. 5 percig.
Keverjük össze 3 evőkanál lisztet, jól keverjük össze a gombával. Főzzük 2-3 percig, amíg a liszt csak elkezd barnulni.
Öntsünk rá 2 csésze (480 ml) tejet, és jól keverjük össze. Lassan forraljuk, majd csökkentse a hőt alacsonyra és pároljuk 5 percig, amíg a mártás sűrűsödik. Az ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. Vegyük le a tűzről, tegyünk rá fedőt, hogy melegen maradjon.
Egy sekély edényben keverjük össze a maradék lisztet, a kukoricakeményítőt, a fokhagymát, a hagymát, a paprikát és a 2 teáskanál sót.
Egy különálló edényben habverővel keverjük össze a tojást a maradék tejjel.
AZ egyben lévő karfiol szeleteket először a lisztkeverékbe forgatjuk, és teljesen bevonjuk. Merítsük a tojás keverékébe, hagyjuk, hogy a felesleges tojás lecsöpögjön. Forgassuk meg még egyszer a lisztes keverékben, rázzuk le a felesleges lisztet vagy a csomókat.
Forró olajban kisütjük. Ugyan így teszünk a karfiol rózsákkal is...
A mártással és apróra vágott petrezselyemmel, ízlés szerint borsozva tálaljuk...