A burgonyát egy fazékba tesszük a tűzhelyre, és felöntjük hideg vízzel. Vegyük magasra a hőt, és forraljuk fel. 13-15 percig főzzük, vagy amíg villával megszúrjuk a burgonya megpuhul.
A burgonyát szűrőedényben leszűrjük, majd visszatesszük az edénybe. Hozzáadjuk a tejet, a vajat, sózzuk, borsozzuk, és krémesre pépesítjük.
Melegítsük elő a sütőt 200 Celsius fokra.
Egy nagy sütőben használható serpenyőben közepes lángon hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk egy percig. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, a kockára vágott zellert és a bárányhúst. 8-10 percig sütjük, vagy amíg a hús megpirul. A spatulával sütés közben törje szét a húst.
A serpenyőből lecsepegtetjük a zsírt, majd hozzáadjuk a húslevest, a paradicsompürét, a
Worcestershire szószt, a rozmaringot, a kakukkfüvet, a sót és a borsot. Körülbelül 5 percig pároljuk, amíg a szósz kissé besűrűsödik.
Adjuk hozzá a fagyasztott borsót és keverjük össze. Kapcsoljuk ki a tűzhelyet, és használjuk a spatula hátulját, hogy a húskeveréket egy rétegre simítsuk.
Dobjuk a burgonyapürét a hús tetejére, és egy kanál vagy spatula segítségével terítse el a széléig. Ha szükséges, kanállal vagy villával textúrát készíthet a burgonyafeltétben.
Süssük a juhásztortát enyhén aranybarnára, körülbelül 25-30 perc alatt. A tetejét is süthetjük 1-2 percig.