Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi foka: nehéz
Árkategória: drága
Vegan tiramisu hozzávalók:
Babapiskóta:
1 ½ csésze liszt( 185 g )
1 ½ teáskanál kukoricakeményítő
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ teáskanál só
6 evőkanál sózott vegán lágy vaj
¾ csésze vegán cukor( 150 g )
¼ csésze aquafaba( 60 ml ) csicseriborsó főzővize
1 teáskanál vanília kivonat
¼ csésze édesítetlen mandulatej( 60 ml )
tapadásmentes főző spray a kenéshez
Vegán mascarpone:
1 ½ csésze nyers kesudió( 195 g )
forró víz a kesudió áztatásához
½ csésze édesítetlen mandulatej( 120 ml )
csésze juharszirup( 115 g )
csésze finomítatlan kókuszdióolaj( 65 g )
¼ teáskanál só
½ teáskanál vanília kivonat
1 teáskanál citromlé
teljes zsírtartalmú kókusztej( 740 ml hűtve)
2 evőkanál porcukor
Áztatáshoz:
eszpresszó( 175 ml ) szobahőmérsékletű
¾ csésze víz( 180 ml )
3 evőkanál rum
kakaópor szóráshoz
Vegan tiramisu elkészítése:
Babapiskóta elkészítése:Egy közepes tálban szitáljuk össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Félretesszük, mellőzzük.
Egy külön közepes tálban a vaj és a cukor összekeverésével keverjük össze elektromos keverővel, amíg teljesen össze nem keveredik. Adjuk hozzá az aquafaba-t( a csicseriborsó főzővizét ) és a vaníliát, és keverjük 2-3 percig, amíg nem lesz könnyű és bolyhos. A keverék összetörtnek tűnhet, de összeáll, amikor hozzáadják a száraz hozzávalókat.
Adjuk hozzá a lisztkeverék ½-ét a nedves összetevőkhöz, és verjük fel, amíg csak össze nem keveredik. Kaparjuk le a tál oldalát és adjuk hozzá a mandulatejet. Keverjük el. Adjuk hozzá a többi száraz hozzávalót, és simára keverjük el.
Egy tepsit fedjük le sütőpapírral és fújjuk be főző sprayvel.
A masszát tegyük át a habzsákba. Nyomjunk a tepsibe egy ujjnyi vastag "csíkokat". ( kb. 50-55 darab kell )
Hagyjuk pihenni kb. 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra.
Süssük 13-15 percig, amíg a szélei világossá nem válnak. Hagyjuk teljesen lehűlni.
Készítsük el a vegán mascarpone-t: Helyezzük a kesudiót egy közepes hőálló tálba, és öntsünk bele annyi forrásban lévő vizet, hogy lefedje 2,5 cm-rel. Hagyjuk ázni, amíg kissé meg nem lágyul, kb. 10 percig.
Adjuk hozzá a kesudiót, mandulatejet, juharszirupot, kókuszdióolajat, sót, vaníliát és citromlevet a turmixgéphez. Keverjük simára. Félretesszük, mellőzzük.
Egy nagy tálba tegyük bele a szilárd réteget a hűtött kókusztej-konzervből. Öntsük le a folyadékot róla. Adjuk hozzá a porcukrot, és elektromos kézi keverővel verjük, amíg könnyű és bolyhos nem lesz, kb. 2-3 percig.
Gumi spatula segítségével tegyük bele a megkevert kesudió keveréket a felvert kókuszdió-tejbe.
Előkészítjük az áztató folyadékot: Sekély tálban egyesítsük az eszpresszót, a vizet és a rumot. Alternatív megoldásként cseréljük ki az eszpresszót és a vizet 1½ csésze (360 ml) főzött kávéra, szobahőmérsékletűre hűtve.
"Szereljük" össze a tiramisu-t: Tegyünk körülbelül egy ½ csésze (65 gramm) mascarpone-t egy kb. 20 cm négyzet alakú sütőedény aljára. Gyorsan mártsunk be egy babapiskótát az eszpresszó keverékbe, és tegyük a krém tetejére. Ismételje meg még több babapiskótával, hogy fedje a krémet, összesen kb. 16-18 darab. Óvatosan terítsünk el körülbelül 1 csésze (130 gramm) mascarpone-t , majd adjunk hozzá egy újabb réteget, egy újabb réteg krémet és egy utolsó réteget a fennmaradó babapiskótából. A tetején kenjük el a fennmaradó mascarpone krémet.
Fedjük le, és hűtsük le legalább 2 órán keresztül, vagy egy éjszakán át.
tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral a tetejét.